RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

aku lah pewaris warisan

baru-baru ni aku telah mengikuti satu kursus yang aku rasakan baik utk kesedaran diri sendiri..

walaupun banyak benda yang diketengahkan cuma ia satu ingatan semula pada kursus sebelum ni yang pernah aku ikuti. iaitu meningkatkan semangat cintakan tanahair ataupun semangat patriotisme.

aku percaya takde sape yang tak cintakan negaranya. namun, perkara 153 dalam perlembagaan persekutuan adalah segalanya bagi menentu dan menjamin hak bagi orang melayu.

apa yang didapati adalah ada perjanjian yang telah dibuat oleh pemimpin yang lepas dengan penjajah inggeris dan juga pendatang ke tanah melayu iaitu cina dan india yang di namai sebagai kontrak sosial.

kita perlu faham bahawa ada 2 perkara yang sangat penting dalam kontrak sosial ni iaitu orang melayu akan dapat 1-kedudukan islam sebagai agama persekutuan, 2-institusi raja, 3-bahasa melayu sebagai bahasa kebangsaan, dan ke 4-hak istimewa orang melayu. manakala pendatang cina dan india pula akan mendapat 1 saja iaitu kewarganegaraan secara percuma ataupun automatik selepas kemerdekaan.

kesan bagi perjanjian ni telah dapat kita lihat sekarang la...namun demikian ada juga yang menuntut hak istimewa melayu dihapuskan. secara peribadi aku setuju dengan tuntutan ni tapi dengan syarat 1 je iaitu kewarganegaraan ditarik balik untuk cina dan india.

oleh itu, atas pendekatan ni aku rasa sapa-sapa yang rasakan hak istimewa orang melayu ni dihapuskan patut fikir semula kontrak sosial ni.

balik dari kursus ni aku dapat la jugak ilmu hal kenegaraan ni. namun yang pasti aku takkan sokong UMNO yang ada sekarang sebabnya UMNO dah tak relevan skrg. aku sokong PAS.

kalu nak tgk malaysia ni terus kekal utk orang melayu maka aku seru semua parti melayu yang ada ni tak kira la umno ker, pas ker, prm ker, pkr ker sume la parti yang ada orang melayu ni dibubarkan. buat parti baru yang terasnya adalah orang melayu tunjang bagi parti ni adalah Islam. insya allah melayu akan terbela dan islam akan di sanjung dengan gahnya.

kalu dah rasa tak nak dok mesia lucutkan jer la kewarganegaraan malaysia. dok kat tmpt lain. sng cite.

p/s: baru lik kursus btn orang kata akan kalih jadik umno. bagi aku pandangan tu tak tepat utk aku. aku lebih dekat dengan PAS.Hidup Melayu! Hidup Islam! Aman Malaysia!
È