RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

rasa lama lak...

dah lama aku rasa tak mengadap buku ilmiah nih...huhuhu

akibat keterjebakkan aku dalam dunia keboblogkan, kefacebookianan, dan memacam lagik. masa yang berlalu bila bermain internet ni terasa cukup sekejap adanya.

dan di kala itu jugak aku rasakan bahawa masa 24jam seperti tidak cukup buat aku. huh!

pabila aku cuba membuka buku ilmiah(hardcopy lol) la kununnya masa yang berlalu sangat lambat aku rasakan. baca 4muka surat dah rasa cam 1jam membaca. padahal baru 10minit.hah

hish...betapa lalainya aku mengadap komputer ni pon aku tak tahu. dan bila diingati kembali betapa banyak masa telah aku bazirkan dengan begitu saja tanpa apa2 hasil yang bagus utk aku alangkah ruginya aku.

so, atas kesedaran ni aku cuba utk mengurangkan masa beronline lol.hopefully menjadik la kesedaran yang tak seberapa nih.

cumanya, halangan atau cabaran utama yang jadikan aku lalai tuh bila mana ketika pegang komputer utk wat keje ada jer keje lain kununnya tak menjejaskan masa aku cam YM, buku muka, kengkawan, tiub kau, n lelain.padahal sume bnd tuh yg jadikn aku hilang fokus. bnd yang patut leh siap dalam sejam berlanjut jadik 3jam!

kemajuan internet boleh melalaikan manusia n sebabkan manusia terasa masa 24jam tidak cukup utk sehari. yg terpenting adalah cara manusia tu mengawal tingkahlaku n ingat akn tujuan dia beronline. cewah! cam motivator lak...

heh

Robot Soccer

aku igt nak berkongsi skit la pasal robot soccer. kursus yang aku p hari tu.

aku rasa korang dah tengok video tiubengkau 2 entri aku yang lepas. tengok cam bongok jer kan. tah pe2 tah yang dikatakan robotsoccer nih.

bila aku alami sendiri robot soccer nih baru aku tau betapa mendalam ilmu yang diperlukan untuk menguasainya. pe hal lak?

ye ar...banyak perkara yang perlu diambil kira.

warna ID bagi robot, design robot, bahan yg digunakan utk buat robot, berat robot, motor, robust ke tak robot tuh, kamera yang digunakan lak boleh capture gambo yg cemana, sharp or tak gambonye, dalam engine robot soccer lak lagi banyak hal, lampu/ pencahayaan cemana lak- sekata or tak, programming yang dibuat lagi memeningkan dan mencabar, kiraan matematik perlu diambil kira untuk robot kejar robot, robot pon perlu ada sifat heuristic dalam pengaturcaraanya, komunikasi robot dengan komputer dibuat melalui sambungan gusi biru(bluetooth) dan memacam lagi ah.

memandangkan robot soccer ni lain dari industrial robot yang bergantung harap pada koordinat, mobile robot yang bergantung pada matanya, tapi robot soccer ni lain dari yang lain. memacam hal kena ambil kira. so, no wonder la kalu robot soccer pye hal ni banyak universiti luar negara leh benarkan pengambilan pelajar untuk membuat penyelidikan berkenaan robot soccer ni dan boleh dianugerahkan Sarjana Kejuruteraan (Master of Engineering) dan juga Sarjana Kedoktoran (PhD). di UKM bangi kalu tak silap aku sesatunya universiti di mesia yang leh wat research PhD pasal robot soccer ni. Sebabnya aku tye instructor kat kursus tu yang dia wat PhD pasal robot soccer ni di UKM n xde lak yang wat Master utk robot soccer.

dibawah ni aku sertakan gambo2 yang berkenaan pasal robot soccer nih.

ni robot aku cilok dari website FIRA

kalu nak tgk lebih lanjut per tu robot soccer leh klik sini. Link ni lak perlawanan yang  best
È