RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

Derma darah

Korang pernah derma darah?

Xpenah? ada alasan kukuh yg menyebabkan korang tak leh derma ker? jenis darah? tekanan darah tinggi or tekanan darah rendah? kurus sangat kurang 45kg? baru pas operate? or kena HIV/AIDS? Alasan gini memang tak leh derma.

Yang penah menderma tuh tahniah. teruskan usaha murni anda.

Aku mula2 derma darah masa masih blajo kat ito dulu. Memula tu memang cuak pye. sume org alami perasaan tuh.

Kendian, bila ada promosi n kempen derma darah baru aku menderma pulak setelah cukup 3 bulan pas derma yg sebelum tu. kalu xdak xde aku nak p sesuka derma.

Kesedaran mula timbul bila ada kawan aku yang perlukan darah sebab xcident kereta n banyak kehilangan darah yg teruk. Masa tu aku baru tau yg darah dihospital sentiasa tak cukup. Dari situ laah akuk nekadkan semangat dan bulatkan tekad untuk jadi penderma tegar.

N setiap kali aku derma darah aku rasakan tanggungjawab untuk kesejahteraan masyarakat umum harus dipikul bersama. Sehingga ke hari aku baru menderma sebanyak tidak kurang 20kali.

Syukur...Alhamdulillah( dengan gaya Hai-O), aku yakin aku telah dapat menyelamatkan ramai nyawa melalui darah yang aku sumbangkan. Aku tak mampu nak beri sedekah yang banyak setiap hari, aku juga rasakan aku tak punya banyak harta untuk diberikan. Yang aku ada adalah darah. Dengan darah aku ni aku sangat gembira yang darah yang aku sumbangkan tu dapat meneruskan nyawa dipenerima tu n insya allah dengan darah aku tu dapat kemuliaan disisi-Nya.

Skrg ni aku berusaha untuk mengajak orang disekeliling aku untuk menjadi penderma darah yang tegar. Buat masa ni isteri aku yang terdekat menerima cara aku ni dan beliau berjaya menderma sebanyak 5kali sudah. Hi-Fi pun telah menderma hampir 10 kali sudah. Student2 aku, aku dermakan sebanyak 5markah tambahan andai mereka dapat menjadi penderma darah pada semester tersebut.

Setakat hari ni hospital yang telah aku kunjungi untuk menderma darah aadalah Hospital Batu Pahat, Hospital Temenggong Ibrahim pe tah kat Kulai, Johor nun. Hospital Kuala Terengganu, Pusat Darah Negara Kuala Lumpur, Hospital Tuanku Fauziah Kangar,n Hospital Alor Setar. Kalalu sempat insya allah aku nak derma darah untuk bulan 8 ni kat Sabah lak.huhuuhu...rekod sendiri ni.

Korang yang membaca post ni dah derma ker?

tak abis abis nak bersyarat

pengumuman DSN yang memberikan diskaun 20% kepada pengguna tol yang mnggunakan TnG melebihi 80kali sebulan adalah satu lagi janji mengarut yang ditawarkan oleh kerajaan. Walaupun ini bukanlah langkah sementara kononnya, tapi aku lihat ini semua janji palsu yang dijanjikan.

Contoh yang paling ketara adalah tambang bas. tahun lepas ketika hampir cuti Hari Raya pengumuman dibuat bahawa ada surcaj dikenakan kepada pengguna. tempohnya dikatakan sebulan sahaja. tetapi apa jadi lepas tu? sampai tahun ni dikenakan surcaj tersebut. mana janji mereka yan hanya menyatakan hanya untuk sebulan surcaj tersebut.

keadaan ini tak mustahil boleh berlaku lagi dengan pengumuman DSN baru baru ni. kita kena tahu berapa banyak yang ada di Malaysia ni. menurut akhbar bernama melalui siaran laman web KPDNKK dilaporkan pada februari 2006 bahawa jumlah kenderaan di Malaysia adalah sebanyak 14.8juta buah kenderaan. skrg ni tahun 2009, pertambahan kenderaan aku rasakan telah mencecah 16juta.

Persoalannya hari ni...kenapa dikenakan syarat 80kali swipe TnG tu baru boleh dapat diskaun 20%. dan diberitakan bahawa hanya 85,000 pengguna sahaja yang mendapat manfaatnya. Aku jangka di KL sahaja pengguna yang menggunakan lebuhraya bertol melebihi 1 juta satu hari. dari jumlah 1juta tu hanya 85ribu pengguna sahaja dapat manfaat.

Inilah satu lagi pembohongan yang dilakukan oleh pihak pemerintah. Aku doakan semoga mereka boleh memikirkan untuk rakyat keseluruhannya bukan untuk sesetengah kelompok sahaja. Harapan aku jugak agar rakyat Malaysia boleh menempa sejarah baru dalam pembikinan kerajaan yang berdaulat dengan menaikkan dan memberi mandat kepada golongan satu lagi yang belum pernah mentadbir malaysia di peringkat persekutuan.

HAPUSKAN PEMBOHONGAN KEPADA RAKYAT YANG BERTERUSAN!
È