RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

lime ringgit pon cukup

telah sekian lama aku merasakn perkara ni berlaku bila aku sampai di perlis nih. mcm2 aku lihat, memacam aku alami dan memcam aku tempuhi.

aku rindu jugak sebenarnya dok d kelumpo nun. tapi bila memikirkan cara kehidupan, perbelanjaan dan sebagainya aku rasa lebih baik dok di kg gini. ulu pauh.

disini aku tak berapa risau kalu dalam poket aku cuma ada not 5 ringgit tapi aku sangat risau jika hanya not rm20 berbaki dalam poket ketika dok di kelumpo.

sangat berbeza cara hidup dan cara menggunakan duit disini. dengan 5 ringgit aku bulih mengenyangkan perut 2 org di ulu pauh. di kelumpo nun entah la.

tapi ada 1 pihak lain lak yang terasa tak leh nak jimat gak di ulu pauh ni. depa adlh student. makan dalam kampus humang ai..mahal betol. kafe yg ada dalam kampus ni bukan pilihan utk aku mendapatkan mknn di ulu pauh.

kalu aku yang dah keje ni pon cakap mahal..dari pihak student tu lg la dorg merungut. keadaan hidup yang makin terhimpit disana sini di mesia ni. yang kaya bertambah kaya. yang miskin bertambah miskin. yang berkuasa mahu aje menindas golongan bawahan mereka cam aku nih.

kekusutan2 tu yang menjadikan hidup nih penuh dengan liku2 kehidupan. hari ni kita diatas, esok mgkn kita dibawah.

sampai bila aku leh jadikan ukuran lima ringgit sbg taraf kehidupan yang rendah di ulu pauh ni pon xtau. dengan keadaan unimap baru yang dah mula masuk pelajar n staf d kampus tetap ni, persekitaran juga akan berubah dan akan diubah...
È