RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

sembunyi dicelahan yang tak boleh sembunyi

aku dapat satu email dari Anda mungkin sudah tahu apa yang anda
dapat dari Belanjawan 2010 yang dibentangkan oleh Dato Najib baru2
ni dan saya tak nak ulas banyak tentang itu. Tapi yang pastinya
ada kelebihan untuk semua rakyat.

Tapi saya jumpa di akhbar Star tentang cukai credit card yang
tidak saya jumpai di akhbar Melayu (utusan/BH). Kebetulan saya
terbaca komen sahabat maya saya PakDi mengenai cukai ini. Secara
ringkasnya;

Cukai perkhidmatan sebanyak RM 50 akan dikenakan untuk kad kredit
prinsipal, dan RM 25 untuk kad kredit tambahan bermula 1 Januari 2010

Anda boleh rujuk berita tersebut di The Star Online;


Jadi apa signifikan nya kepada anda? Sekiranya anda mempunyai
lebih dari satu kad kredit, anda terpaksa membayar lebih untuk
cukai, blum termasuk kadar interest kad kredit yang menyeksakan.

bila aku klik kat link yang dia bagi tu aku dapati memang benar pe dia gitau aku..alhamdulillah aku dah xde kad kredit. so, pemegang kad kredit masih nak teruskn ngan penggunaan kad plastik tuh. tye poket lor.

dicelahan maklumat yang mudah dicapai tuh pon akhbar arus perdana tak dedahkan maklumat ni. bila dah sampai tarikh 1 januari tu maka rakyat yang guna kad kredit tertanya2. rupan2nya mereka ditipu lagi akibat maklumat tak sampai or boleh la kata sbg tarikh naik dah ada tinggal nak sampai jer tarikh tuh. maacam kes harga minyak naik haritu. depa dok guna kesempatan atas kelalaian manusia sejagat.

2 comments:

kokospolios said...

RM 50 / 365 hari = 13 sen sehari.
Macam murah.

Tapi berapa credit card holder di Malaysia.

Paling kurang pun 1 juta orang.

Means. RM 50 juta express income utk kerajaan pada 2010.

Perbelanjaan mengurus negara turun dari RM160 juta ke RM130 juta buat 2010 dari 2009.

Kat sini kot duit RM 50 tu cover...

ishaharom said...

sian kat credit card holder. diorang dah la hutang, pastu kena bayar utk bangunkan negara lak tu. kalu ada 4 keping credit card, adakah berbaloi habiskan rm200 utk service charge?

kokospolios said...

RM 50 / 365 hari = 13 sen sehari.
Macam murah.

Tapi berapa credit card holder di Malaysia.

Paling kurang pun 1 juta orang.

Means. RM 50 juta express income utk kerajaan pada 2010.

Perbelanjaan mengurus negara turun dari RM160 juta ke RM130 juta buat 2010 dari 2009.

Kat sini kot duit RM 50 tu cover...

ishaharom said...

sian kat credit card holder. diorang dah la hutang, pastu kena bayar utk bangunkan negara lak tu. kalu ada 4 keping credit card, adakah berbaloi habiskan rm200 utk service charge?

È