RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

tongong

awal pagi ni apai(bukan nama sebenar) melaung2 panggil nama aku. bila disahut dia gtau yg ada mak bapak student datang. aku rasa revenge nih.huhuhh

sem yg baru lepas ni aku telah mengefailkan 2 org budak bawah seliaan aku utk subjek projek.

budak ni dah 2 kali dia datang bawak mak bapak dia utk tuntut 'hak' anak dia. aku sebenarnya tak paham kenapa smp gitu skali budak ni. adakah dia manja sgt, or begini ke mak bapak dia layan anak2 dia sepanjang pembelajaran anak dia dr kecik. entah, aku pon xtau.

yang kelakarnya, bapak dia nak jadik hero. ajak aku bergadoh kat luar. kunun2 nak bertumbuk la sebab aku bagi fail.puih, kalu aku g betumbuk pon ada pekdah ker? buduh. menang or kalah ke aku betumbuk bukannya markah E tu leh jadik A. podacit.

tak semena2 mak dia lak yang backup gegila anak dia. siap belakon lagi.lebih kurang gini la bunyinye 'takpa nak, mama tau hang study smp 2 ke 3 pagi...' yg lain aku tak dgr lak. ayoooo amma...apa ini. kalu tamau kasik saya fel pon jgn la belakon. hahahahaha

kesian mak bapak dia jadik bahan or jd satu perisai utk anak yg nakkan pembelaan dalam pembelajaran. terpikir aku, kalu gini la gayanya(tak leh terima hakikat kegagalan) adakah mak bapak dia akan backup anaknya kalu anaknya dibuang keje. adakah mak bapak dia yg akan berhujah utk anaknya bila anak dia tak leh wat keje.tu kena tye si anak ler.

mak dia cakap yang ni la anak dia sorang yang blajo kat poli yg lain blajo kat IPT lain. cis, xgune pye ayat. xpe, kalu nak perlekeh tempat blajo nih ape kisah mintak berenti jer la. masuk institusi lain. seribu macam jenis IPT ada kat mesia ni. nak salahkan sistem politeknik lak.petuih(sambil menjuihkan bibir sampai nampak gusi)

aku jadik sedih la tgk mak bapak yg gitu. terima jer la kegagalan. kegagalan adalah sebahagian rencah dalam kehidupan. manusia perlukan semua tuh. tak semua yang kita rancang dalam dunia ni akan ikut kehendak kita. ada kuasa lain yang mengatasi kesekelian alam ni.

sebab pe leh fail projek tuh malas aku nak tulis kat sini. sebabnye, dah tentu aku akan cakap aku betol. n kalu si budak tuh baca entri aku nih n dia pon tulis dalam blog dia(kalu ada) n semestinya dia cakap yang dia betol.

aku tak leh nafikan tak semua student yang blajo kat poli aku ni bijak2 dan tak semua student yang masuk sini bangang2.

ia bergantung pada individu tersebut. kejayaan takkan beroleh tanpa usaha. usaha akan sia-sia tanpa doa. doa menjadi tak bermakna kalu tak ingat pada Rabbul-jalil.

aku teringat skrip eddy murphy dalam citer pe tah
'You Try You Fail,You Try You Fail,
the only true fail is when you stop trying'

7 comments:

roshaizul said...

sabar abang sarom...sabar..

ishaharom said...

tak pe..aku ok jer.huhuhu

kokospolios said...

ko ajak je bapak dia lawan main congkak ke, main Yuri ke (kalo ko tau main), lawan teng teng ke.. kan?

kui kui kui

ishaharom said...

main kayu tiga ok ker

adanz said...

yenna dei!!!!! mau ludah pun kasi tgk bawah dulu la!!!! ni ayaq sireh ataih pala budak ni sapa nak jawab????!!

ishaharom said...

apa cerita maca?

askRAIN said...

deiiiii.... paddddiiiappppaaaaaaa...

bro nape tak bagitau aku awal2 kes tu... sia2 gua ada bengkung cula merah daripada silat gayong kalau tak digunakan sebaik mungkin.... isy rugi... kalau nak revenge start malam ni gua panaskan badan kat kawasan lapang belakang rumah ashok... amacam ada berannnn.....

roshaizul said...

sabar abang sarom...sabar..

ishaharom said...

tak pe..aku ok jer.huhuhu

kokospolios said...

ko ajak je bapak dia lawan main congkak ke, main Yuri ke (kalo ko tau main), lawan teng teng ke.. kan?

kui kui kui

ishaharom said...

main kayu tiga ok ker

adanz said...

yenna dei!!!!! mau ludah pun kasi tgk bawah dulu la!!!! ni ayaq sireh ataih pala budak ni sapa nak jawab????!!

ishaharom said...

apa cerita maca?

askRAIN said...

deiiiii.... paddddiiiappppaaaaaaa...

bro nape tak bagitau aku awal2 kes tu... sia2 gua ada bengkung cula merah daripada silat gayong kalau tak digunakan sebaik mungkin.... isy rugi... kalau nak revenge start malam ni gua panaskan badan kat kawasan lapang belakang rumah ashok... amacam ada berannnn.....

È