RSS
Kita tak mampu untuk membahagiakan semua orang dan semua orang tidak mampu membahagiakan kita.

cari ape kat hat yai?....

sawaddee kap! masuk jer dalam negara thai itulah perkataan yang popular.

weekend lepas aku mengalami keboringan yang amat akibat bini aku pergi mengikuti rombongan kelasnya ke Phuket dan Hat Yai. Manakala aku pulak keseorangan di rumah.

tengah2 boring tuh, boleh pulak aku terpikir nak pergi ke hat yai jugak. nekad aku. sorang pon sorang la. lepas solat jumaat terus saja aku ke stesen ketapi arau utk beli tiket ke 'luar negara'..huhuhu

murah jer.cuma RM16.perjalanan jam 8.10pagi hari sabtu. pagi sabtu tu dgn berkobar2 terus saja aku ke stesen. hampeh, delay 2jam. ketapi rosak di nibong tebal.

bila dah berlepas ke sana perjalanan yang sepatutnya cuma 1jam jadi 2 jam.sebabnya? keretapi mau tukar gerabak la. abis kat situ lebih dari 1jam. xpe.aku ok jer. xrush ke mana2.

dugaan maksiat disana? cukup hebat buat aku. tetambah lak aku g sorang. pe yg perlu? iman dan tujuan ke sana.

tawaran yang aku terima? lebih dari 10kali la jugak adanya. dalam ketapi, ejen travel agency dah offer...mau ayam ka?...huhuhuh...nk beli voucher hotel (ni kena p kat kedai travel agency leh dapat murah skit dari direct ke hotel) pon ada offer ayam...

masuk bilik hotel pon, mau offer ayam ka? mau massage ka? keluar bilik hotel pon sama...mau ayam ka...berapa byk punya ayam daaa....yg tak tahannye, bell boy tu dah tau aku akn check out lagi 10 minit pon dia ada offer lagi. mau ayam ka....cilakoi betol. kalu nak ....dah lama aku sebat awal2 lagi.

nak mampos...dapat penyakit bulih ar...huhuhuhu

gi pon..dosa besar woooo....

mlm tu aku g jejalan ngan bell boy tuh...brader tu mmg baik....siap bawak aku p kenduri kawen adik kawan dia lagik. sempat gak aku merasa suasana majlis kawen orang2 thai. selain tuh gi stadium aka pusat rekreasi setempat di hat yai tuh. sume penuh. padang bola ada orang berjoging, padang futsal, gym, bola keranjang, badminton dll kat tempat tu mmg ramai orang beriadah walaupun jam menunjukkan jam 8malam. hat yai municipality park skrg nih ada lantern festival pon dia bawak aku kesana, pasar malam bundle, pasar malam memacam kat sana. jual bende yg sama gak....

siaran tv...mmg banyak. memandangkan tv yang ada dalam bilik tu cuma leh set 30 channel, so 30 jenis siaran la aku leh tgk. yg bestnya, saluran education mmg bagus. ajar memacam. blajo bahasa inggeris dari lirik lagu, ajo buat kek mudah oleh budak kecik, ajo mengurut (thai massage), ajo bersenam, ajo hiasan rumah, ajo sains, n memcam gi ar...sumenya saluran thai. bukan saluran Discovery Channel ker, national geographic ker bukan...ni mmg originally siam pye tv. power tol diorang. siaran lucah pon ada.huhuhuhu

esoknya pas aku check out (jgn lupa amek balik cagaran yang kita bagi kat kaunter receptionist tu, diorang mtk pasport...jgn bagi...bahaya bagi aku...cagar duit lebih baik..dia mtk 500baht, aku bagi rm50 ok jer awek receptionist tuh amek) n aku telah melepasi dugaan ayam terakhir tu terus aku jejalan sekitar bandar utama dia. tgk org shopping, jual memacam barang...so, yg kaki shopping jgn lupe bawak wet byk kalu nak shopping....

perkataan utk tawar menawar...LOT NOI....kasi kurang la.jangan lupe...huhuhuhu

mintak sehabis murah leh dpat...kalu dia tak nak bagi buat2 kata nak blah n cari kat kedai lain...insya allah boleh dapat harga yg kita mtk...

dah puas aku tgk orang shopping( tgk jer la...aku bukan bawak byk wet nk shoppng nih..sama jer shopping kat padang besar thailand or kat hat yai...cuma lebih byk pilihan di hat yai la berbanding di padang besar siam) aku br teringat trip aku ke krabi nanti...tye harga tket van ke sana....memacam harga...ada yg jual 350baht, 300baht, 250baht n paling murah aku survey adalah 240baht....tak standard pon harga dia.

nak balik lak aku terkejut 1 lagi....tiket dari arau rm16...tiket hat yai ke arau 90baht....hampeh...ktmb jual tiket mahal...keretapi siam jual murah...

pengalaman aku tak la banyak sangat di sana...cuma terpenting adalah berjaya menepis sume semawaan ke arah dosa besar tuh yang paling besar rahmat utk aku...alhamdulillah.....

6 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

wa..teruknye situ..rindu punya pasal, boleh tu memberanikan diri g sorang2 ye..takpe2..

ishaharom said...

rindu...biasa jer...saje tgk2 tmpt org cik wa oi

askRAIN said...

salam bro,

ko ada semangat panglima awang bro... panglima awang suka mengembara gak. ada yang kata dialah orang melayu pertama menelilingi dunia ni bro. baca cerita ko kat hat nyai tu aku rasa macam tengok travel channel kat astro 707 tu... tapi bro awat ko tak ajak teman tapi mesra ni bro... boleh gak aku back-up ko masa nak tepis ayam2 tu bro... takpon kita bawak balik sekor tapi sembelih dulu la kan... pastu bagi kat gerai ayam bakar madu serawak... perghhhh sedap bro... weh apa aku melilau ni.... weh silap ayam plak.... isy malas plak nak delete....

k lah bro...

pesan gua.... bawaklah megi masa travel hehehehe... 3 minit rendam sudah boleh dimakan.

ishaharom said...

huhuhu...bese la bro....bak kata ko...makin jauh perjalanan makin mematangkan kita n menginsafkan...huhuhuhu...tapi pasal aym ko tu aku suke. lembut dan lemak...cicah lak ngan pencicah dia. walla!

! .MiE. ! said...
This comment has been removed by the author.
ishaharom said...

salam...mie...
bebiasa jer...blog org ulu.huhuhuh

ciK LyndaWawa igUana said...

wa..teruknye situ..rindu punya pasal, boleh tu memberanikan diri g sorang2 ye..takpe2..

ishaharom said...

rindu...biasa jer...saje tgk2 tmpt org cik wa oi

askRAIN said...

salam bro,

ko ada semangat panglima awang bro... panglima awang suka mengembara gak. ada yang kata dialah orang melayu pertama menelilingi dunia ni bro. baca cerita ko kat hat nyai tu aku rasa macam tengok travel channel kat astro 707 tu... tapi bro awat ko tak ajak teman tapi mesra ni bro... boleh gak aku back-up ko masa nak tepis ayam2 tu bro... takpon kita bawak balik sekor tapi sembelih dulu la kan... pastu bagi kat gerai ayam bakar madu serawak... perghhhh sedap bro... weh apa aku melilau ni.... weh silap ayam plak.... isy malas plak nak delete....

k lah bro...

pesan gua.... bawaklah megi masa travel hehehehe... 3 minit rendam sudah boleh dimakan.

ishaharom said...

huhuhu...bese la bro....bak kata ko...makin jauh perjalanan makin mematangkan kita n menginsafkan...huhuhuhu...tapi pasal aym ko tu aku suke. lembut dan lemak...cicah lak ngan pencicah dia. walla!

! .MiE. ! said...
This comment has been removed by the author.
ishaharom said...

salam...mie...
bebiasa jer...blog org ulu.huhuhuh

È